Rólunk

Az idei Bábos-lábos tábor egyik legjobb jelenete volt. Folyt. köv.

Szociális, kulturális programokkal a közösségért, a társadalom egységéért.

Társalkotó Egyesület

Idén is várjuk 1 % felajánlásaikat.

Adószám: 18263817-1-42

Egyesületünket közvetlenül is támogathatod adomány felajánlással.

Számlaszám: 10101449-62063600-01001001.

 

Egyesületünket 2008-ban alapítottuk. Az Egyesület célja a hátrányos helyzetű csoportok, személyek támogatása, felzárkóztatása, az ehhez szükséges készségek és kompetenciák átadása, oktatása, az elsajátításhoz szükséges mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekhez jutás biztosítása, segítése. Az egyesület alapszabályát 2012-ben módosítottuk és kiegészítettük a tevékenységünket kulturális tevékenységgel is. Egyesületünk ezzel az új területtel összekapcsolja a kultúra és a szociális támogatás határterületeit. Célunk, hogy hátrányos helyzetű emberek is eljuthassanak színházba, vagy más közösségi foglalkozásra.

Az egyesületben önkéntes szociális szakember és bábművészek, pedagógusok, színészek is dolgoznak, azért, hogy a bármilyen értelemben vett hátrányos helyzetű csoportok élethelyzetén javíthassunk. Az elmúlt években esélyegyenlőségi szakoktató végzettséget és családi mediátor végzettséget is szerzett az egyesület elnöke és pályázatírói tanfolyamon is részt vettek egyesületünk tagjai. 2019 -ben meseterápiás végzettséget szerzett kollégánk Tárnok Marica , ezzel a szolgáltatással is bővítve tevékenységünket. Minden évben örömmel fogadunk közösségi szolgálatra gimnazistákat, táboraink és programjaink segítőiként. Fontosnak tartjuk a fiatalok bevonását és a társadalmi felelőségvállalás tudatosítását ,tanítását.

Saját fenntartású bábszínházunkban a Marica Bábszínház-ban 2014-ben több, mint 3000 néző váltott jegyet. Ez a létszám minden évben nő .Működésünket állami támogatás nélkül tartjuk fenn.

2015-ben létrehoztuk a Rámpa Kulturális Műhelyt, melyben akadálymentesen tudunk kulturális közösségi programokat tartani fogyatékkal élő embereknek  is, és ez a helyszíne egyesületünk egyéb programjainak .  Egyesületünk évről -évre részt vesz fesztiválokon ( Szikince Fesztiválon, Kút Feszt Fesztiválon Szlovákiában, illetve az Ozora Fesztiválon és Budapesten a Kürtöskalács Fesztiválon). A határainkon túli fesztiválokon a helyi magyar közösségeknek tartottunk bábszínházi előadásokat, erősítve az összetartozást a kultúrával.

2017-től sérült gyermekeknek tartunk bábszínházi előadásokat, valamint kézműves foglalkozást. Ebben a programunkban együttműködtünk Bárczy Gusztáv Készségfejlesztő Iskolával, a Küldetés Egyesülettel, Para-Fitt Egyesülettel és az Egy a Világunk Alapítvánnyal.

Az egyesület képviseletében rengeteg alkalommal jelentünk meg különböző programokkal, eseményekkel. Ruhát gyűjtöttünk fogyatékkal élő emberek számára és az összegyűlt adományokat átadtuk fogyatékos bentlakásos intézménynek. Könyv és mogyorókrém adományokat juttatunk el hátrányos helyzetű térségekbe. Bábelőadásokkal eljutottunk Győrbe, Szepetnekre, Encsre, Gagyvendégibe,Őrtilosra. Játszottunk a Vakok Intézetében, a Bethesda Kórházban rendszeres vendégek vagyunk. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán, a Máltai Szeretetszolgálatnál fejlesztő, művészet és meseterápiás gyermekfoglalkozásokat tartottunk. A Rámpában táborokat, meseterápiás foglalkozásokat, maszkos- és drámapedagógiai beavató foglalkozásokat tartunk gimnazistáknak, általános iskolásoknak, vendégül látunk óvodásokat. Az egyesület szervezésében meseterápiás táborokat vezetünk gyerekeknek . 2019 nyarán ért véget 2 éves tábori programunk Gagyvendégiben a Magyar Nemzeti Egészségügyi közhasznú Alapítvány szervezésében, melynek során több mint 120 gyermeket értünk el.Előadásaink voltak a Bethesda Kórházban epilepsziás betegeknek, égéses gyerekek számára.

2019- 20 as évadban 30  meseterápiás programunk volt, mellyel 190 gyerekkel és felnőttel dolgozhattunk együtt.

Tárnok György

Tárnok György

az egyesület vezetője, a társadalmi felelőségvállalás programvezetője

„Szociális szakember vagyok, a civil szférában családokkal dolgozom több, mint 25 éve.”

Tárnok Marica

Tárnok Marica

színész, bábszínész, rendező, alkotó- és fejlesztő meseterapeuta

„Szívügyem a hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozás, az esélyegyenlőség biztosítása. Évtizedek óta táboroztatok gyerekeket. Sz. Nagy Mária kolléganőmmel 2011-ben alapítottuk meg Marica Bábszínházát. Kezdetben a Bethlen Téri Színház adott nekünk otthont, majd a Holnemvolt Parkban két évig működött önállóan a bábszínházunk. Jelenleg a Rámpa – kulturális akadálymentesítő tér lett az otthonunk.”

Sz. Nagy Mari

Sz. Nagy Mari

bábszínész

„Tervező, készítő-alkotó, hangosító, világosító, színházcsináló vagyok. Végeztem pedagógiai főiskolát, voltam rajzfilmes, zenész, hostess, szakács: jópár mesterséget űztem, ami kellett a tapasztalatszerzéshez. Játszom kőszínházban, társulatban, az utcán és tanteremben. Gyerekeknek, felnőtteknek, sérülteknek, épeknek – a közönségnek. Szeretek bármi is lenni, mert segít: nekem, annak, aki nézi, annak, akit bevonz, – akit el tudok vinni magammal hetedhét országon-világon is túlra…”

Adatvédelmi szabályzat